12 Δεκ

Τράπεζες: Αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων, αλλά μόνο για τα… γεμάτα πορτοφόλια

Τι επιτόκιο θα μου δίνουν οι τράπεζες για τις αποταμιεύσεις μου; Οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ξεκίνησαν, όμως οι αποταμιευτές θα πρέπει να κρατούν ακόμη χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει το επιτόκιο στο 2% και ετοιμάζεται για μια ακόμη αύξηση της τάξεως του 0,5% μέσα στην εβδομάδα –στο χειρότερο σενάριο θα δούμε ακόμη ένα +0,75%- τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των αποταμιευτών. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον διότι στις απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου –όπου λιμνάζει και ο κύριος όγκος των αποταμιεύσεων- δεν υπάρχει ακόμη απόδοση. Και δεύτερον διότι στις προθεσμιακές που αρχίζει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ, σημαντικά ποσοστά δίδονται μόνο στα πολύ μεγάλα ποσά.

Συλλέγοντας στοιχεία από τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες θα διαπιστώσει κάποιος ότι στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα επιτόκια είναι κλιμακωτά.

Δηλαδή, για ποσά που φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ, η απόδοση παραμένει κάτω του 0,2%. Για να πάρει κανείς ένα επιτόκιο της τάξεως του 0,25%, θα πρέπει να δεσμεύσει ποσά της τάξεως των 30-50.000 ευρώ για περίοδο από 7 έως 12 μήνες. Το 0,4% θα του το δώσουν μόνο αν έχει πάνω από 50.000 ευρώ ενώ το 0,7% που ακούγεται ως μια από τις υψηλότερες αποδόσεις αυτή τη στιγμή στην αγορά, προσφέρεται για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.

Προφανώς, όσο θα συνεχίζεται η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα συνεχίζεται και η αύξηση των αποδόσεων στις καταθέσεις. Για το 2023, ήταν ούτως ή άλλως δρομολογημένη η αναπροσαρμογή στα επιτόκια καταθέσεων καθώς όσο η ΕΚΤ θα σφίγγει τα λουριά της ρευστότητας, τόσο θα καταφεύγουν και οι τράπεζες στους αποταμιευτές. Το λογικό σενάριο επομένως είναι ότι από το νέο έτος θα αρχίσει να δημιουργείται ένας ανταγωνισμός χωρίς όμως να πρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες.

Για ποσά που είναι ήδη δεσμευμένα, είναι προφανές ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα φανούν στην ανανέωση ενώ μέχρι τότε τα επιτόκια θα παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. Με τις κλιμακωτές αποδόσεις, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν τις αποταμιεύσεις σε λιγότερους λογαριασμούς κάτι βέβαια που μένει να φανεί στην πράξη αν θα επαληθευτεί, καθώς ακόμη και αν οι αποδόσεις φτάσουν στο 1%, το κίνητρο για "κλείδωμα" καταθέσεων δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να "τρέχει" και του χρόνου με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%.

Οι τράπεζες, εκτός από τους απλούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, ήδη αρχίζουν να προωθούν τα σύνθετα αποταμιευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τοποθετήσεις και σε ομόλογα ή μετοχές ώστε να ανεβαίνουν οι αποδόσεις. Φυσικά, αυτά τα προϊόντα εμπεριέχουν ρίσκο απώλειας κεφαλαίου, ωστόσο μπορούν να εξασφαλίσουν και υψηλότερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου.